top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Zo voel jij meer zelfvertrouwen

Ik geloofde nooit complimenten van collega's.

Ik deed het prima in mijn vorige banen. Maar als ik een compliment kreeg, geloofde ik er echt geen klap van. Sterker nog, ik denk dat ik het niet eens echt opmerkte. Ik was altijd bezig met dingen die ik beter moest doen. Ik voelde me nooit tevreden of trots.

Met als resultaat: ik was altijd rusteloos en moe.

Want het was nooit goed genoeg. To-do list altijd knettervol. En na een dag werk was mijn brein verschrikkelijk druk met analyseren wat er beter moest. Oh man, die druk en die stress. Voelde heel vermoeiend.


Complimenten maakten dus geen verschil.

Want ook al hoorde die complimenten, ik had geen fundering in mezelf om ze aan te nemen. Het is als zaadjes willen laten groeien, maar dat ze afketsen op een betonnen vloer.

Dat veranderde toen ik doorkreeg dat dit niet helemaal eerlijk was.

Als iets niet perfect was, dan gaf ik mezelf op de kop. Allemaal mijn schuld. Maar ging er iets goed, dan had iemand anders dat gedaan. Tsja, niet helemaal eerlijk toch, als je het zo stelt?

Nu herken en vier ik mijn successen.

Als ik persoonlijk doelen of business doelen haal, dan vier ik dat. Ik koop iets leuks. Ik kook een heerlijke maaltijd. Ik gun mezelf een avond chillen. Ik plan een leuk uitje hier in Londen. Want de gedachte 'Ah lekker gedaan' is niet voldoende. Als je zelfvertrouwen wilt laten groeien moet je de grond flink losploegen. Want dan pas kunnen de zaadjes groeien! En nu merk ik dus ook veel meer rust en zelfvertrouwen in mijn leven. Zo fijn.


Als mijn negatieve stem opduikt open ik mijn 'opschepmap'

Die kritische stem is bij mij niet verdwenen. Die popt nog zeker op als ik ergens ontevreden over ben. Ik vond dit een goede tip van mijn business coach: een opschepmap in je email inbox maken. Ik heb daar complimenten van coachklanten, collega's en mijn mentor instaan. Ik heb ook een boek waarin in successen noteer. Dus als er weer een moment van zelf-twijfel opkomt, dan open ik die map of dat boekje. Zo bouw ik mijn zelfvertrouwen weer op.1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page