top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Wat te doen als een taak te groot voelt om te starten

Ik maak taken soms te groot in mijn hoofd. Ik wil iets doen, maar het voelt alsof ik uuuuren nodig ga hebben om het af te maken. En die uren heb ik natuurlijk nooit. Bijvoorbeeld. Ik wil een boek lezen. Een coachingmethode waar ik wat aan kan hebben in mijn praktijk. Het boek heeft 13 flinke hoofdstukken. Om er doorheen te komen heb ik wat uurtjes nodig. WANNEER HEB IK IN HEMELSNAAM TIJD OM DAT TE DOEN?! Ik wil het boek lezen. Maar ik doe het niet, want het voelt te overweldigend groot. In de tussentijd zit ik me een potje schuldig te voelen dat ik het niet lees. ''Kom op Marlien, dit gaat je klanten helpen! Dit maakt je een betere coach! Als je het niet leest, heb je te weinig expertise!!''


Ik wil het boek lezen. Ik stel het uit. Ik wil dat niet. Wat is een oplossing? Dit werkt heel goed voor mij: een taak zo klein maken, dat ik echt precies weet wat ik kan doen. Dat ziet er zo uit:

  • Ik creer een taak: lees boek X. Ik zet die taak in Trello.

  • Binnen die taak maak ik een checklist van allemaal kleine taakjes. Om daar toe te komen, stel ik mezelf de volgende vragen:

  • Is ieder hoofdstuk even belangrijk? Of zijn sommige meer relevant dan anderen voor mijn coaching? De meest belangrijke komen bovenaan de lijst.

  • Zijn er hoofdstukken die nu helemaal niet relevant voor mij zijn? Die komen dan niet op de lijst.

  • Kan ik de hoofdstukken nog indelen in sub-hoofdstukken? Zijn er dan nog delen van een hoofdstuk die ik wil skippen?

  • Dan check ik: als ik nu antwoord heb op deze vragen. Hoeveel kleine taken zijn er dan in totaal? Bijvoorbeeld: er zijn 18 sub-hoofdstukken die ik wil lezen.

  • Als ik op een dag tijd inplan om dat boek te lezen, kan ik gewoon bij het begin beginnen. Zo'n subhoofdstuk kost me iets van 20 a 30 minuten. Nooouu, dat klinkt al heel anders toch?! En zo'n vinkje zetten als de taak af is, man, dat voelt toch effe lekker!

Dit overzicht maken is de tijd zo waard! Het geeft me zoveel rust. Zo'n grote taak die dan terug blijft keren in je gedachten, is weg. En het meest belangrijke: ik stop met uitstellen en ga eindelijk dat boek eens lezen:-)

Hoe kun jij taken kleiner maken? En als je dat doet, wat levert je dat op? Ik ben zo benieuwd hoe dit werkt voor jou, laat het me weten in de comments!

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page