top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Wat je kunt doen als iets eng voelt


Ik vond het spannend om mijn webinar over 'nee' zeggen voor te bereiden. Is dit wat de deelnemers verwachten? Biedt het genoeg waarde? Doe ik dit goed zo? Ik merk twee dingen als iets spannend voelt.

  1. Ik vind het lastig om te beslissen. Welke oefening is het allerbeste? Welke content brengt de meeste waarde? Ik overdenk elke stap.

  2. En dat zorgt voor uitstelgedrag. Ik voel me rusteloos. Rationeel weet ik dat ik moet beslissen. Maar dat wil ik niet want dan voel ik die spanning weer!

  3. Oh en er is eigenlijk nog een derde. Over-presteren. Ik denk: 'Ik moet meer boeken lezen! Ik moet meer tips googlen!' Ik neem aan dat ik harder moet werken om van waarde te zijn.

Deze drie patronen leiden tot veel stress rond de deadline. Ik voelde dat, en ik wilde niet tot het allerlaatste moment wachten om mijn programma af te maken. Want ik wist: als ik dat doe, dan wordt dat webinar echt niet leuk voor mij. Ik wist dat ik mijn angst in de ogen moest kijken. Want ik wist ook: als ik het negeer wordt de stress alleen maar groter. Dus afgelopen vrijdag nam ik een moment en schreef ik al mijn gedachten op. Een brain dump. Waar ben ik bang voor? Wat is mijn worst case scenario? Wat zijn alle gedachten die door mijn hoofd jagen? Ik ging het niet analyseren. Of oplossen. Ik ging gewoon alles van me afschrijven in mijn eigen woorden. En ik checkte: is dit alles? Of is er nog meer waar ik bang voor ben? Tot ik niets meer kon verzinnen. En nadat ik mijn angst alle aandacht had gegeven, nam het af. Ik voelde opluchting. En ik wist: ik heb echt niet meer kennis nodig. En ik had de ruimte in mijn hoofd om mijn programma definitief te maken. Tip Als jij tegen een taak zit aan te hikken omdat 'ie eng is: doe dan eens zo'n braind dump. Schrijf alles van je af in je eigen woorden. Wat ervaar je daarna?

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page