top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Identiteitscrisis

Bijgewerkt op: 12 dec. 2022

Op verschillende punten in mijn leven dacht ik dat ik iets wilde. Of beter gezegd: een bepaald persoon wilde zijn. En dan later bleek: dit is toch geen match. Zo heb ik bijvoorbeeld gedacht:

  • ''Ik ben een historicus en ik ga onderzoek doen.''

  • ''Ik ben een politicus en dat is mijn manier om maatschappelijke impact te maken.''

  • ''Ik ben gelovig.''

  • ''Ik ben een strategische consultant.''

  • ''Ik ben een zelfstandig ondernemer.''

Deze beelden over mijn identiteit zijn veranderd.

De meest recente is die van zelfstandig ondernemer. Die route is me te eenzaam. Maar dat stelt me voor de vraag: wat dan wel? In zo'n zoektocht, ook degene die ik al heb gehad, zijn altijd twee dingen aanwezig. Opluchting en pijn. De opluchting, omdat het zo superfijn is om toe te geven dat iets niet past. ''Ah! Heerlijk! Ik mag iets anders gaan doen! Wat leuker is en beter past! Yaay!''

Tegelijk is het ook pijnlijk Want ik had me dan bijvoorbeeld verbonden aan een bestuur. Of een baan. Of een overtuiging, zoals geloof. Mensen hebben daar verwachtingen van. Dat ik een bepaald pad loop. En sterker nog, ikzelf ook. Ik dacht dat ik de code gekraakt had. Dat ik wist wie ik was! Maar als ik 'dit' niet ben. Wat ben ik dan wel?!

Achteraf leerde ik dit. Dat iedere keer dat ik afscheid nam van een bepaald beeld wat ik van mezelf heb, ik weer naar een volgend level kom. Dichterbij wat ik nu echt wil. En in het moment voelt dat echt wel anders hoor. Zit ik me gewoon een potje te frustreren waarom ik het leven nu nog niet onder de knie heb. Maar met name achteraf zie ik het wel als heel leerzaam. Ik zal er nooit 'zijn' Ik geloof eigenlijk niet dat ik op een dag opsta en denk: 'Dit is 'em! Nooit meer een identiteitscrisis. Dit ben ik en dat gaat niet meer veranderen!' Iedere keer als ik weer in een nieuwe omgeving of situatie kom, kom ik deze vragen weer tegen. In een nieuw land. In een nieuwe werksituatie. Mijn conclusie tot nu toe is: het enige wat ik kan doen is in mijn huidige situatie mezelf afvragen: ''Wat wil ik nu graag? Wat past nu bij mij?''


En een beetje aardig voor mezelf zijn als ik weer eens in een crisis zit. Helpt ook.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page