top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Omgaan met hoge verwachtingen

''Hoe kan ik omgaan met de druk en verwachtingen die ik voel op werk?'' Dat is een veelgehoorde vraag van young professionals die ik spreek in trainingen en coaching. Je hebt veel taken op je bord. En je voelt je super verantwoordelijk en betrokken bij je werk. Dus het voelt alsof jij je moet bewijzen. Fouten en falen komen niet in jouw woordenboek voor.


Jouw reactie op druk

Omdat je die druk voelt, ga je harder werken. Doorknallen tot de taken af zijn. Maar die to-do lijst is eindeloos. Dus nooit een moment van rust voor jou. Als je er niet mee bezig bent, denk je er wel aan. Je bent moe en je weet eigenlijk niet hoe je dit gaat uithouden! Hoe kun je dit gevoel van druk verminderen, en je meer relaxed voelen?Twee typen druk

Om de impact van de druk te verminderen, helpt het om bewust te worden welk type druk jij ervaart. Er zijn er twee:

  • Onrealistische druk

  • Realistische druk

Onrealistische druk

Dit is een druk waarvan jij denkt dat die er is, maar die helemaal niet bewezen is. Bijvoorbeeld: jij geeft aan het eind van de week een presentatie. Jij denkt:

  • Ik moet dit echt 100% goed doen. Anders stel ik collega's teleur. Ze zullen denken: 'Kan ze nog niet eens een fatsoenlijke presentatie geven? Wat een faalhaas. Als ze dit niet kan, wat kan ze dan wel?! Ongelofelijk man, die hadden we ook niet aan moeten nemen.'

Als je even uitzoomt, zie je hoe dit een invulling is van jouw kant? Hoe weet jij helemaal zeker dat dit precies is wat jouw collega denkt? Jij DENKT dat ze dit denken. Maar heb je ze dit letterlijk horen zeggen? Hoe weet jij dan zo zeker dat dit hun gedachten zijn? Er zijn namelijk ook nog zoveel andere opties mogelijk wat jouw collega's kunnen denken.


Tip

Wat helpt bij dit type druk is om een reality check te doen. Als je jezelf betrapt op zulke 'doem' gedachten, stel jezelf dan de vraag: 'Hoe weet ik eigenlijk dat dit 100% waarheid is?'


Realistische druk

Dit is druk die gekoppeld aan iets in de werkelijkheid. Bijvoorbeeld: jij bent verantwoordelijk voor de fondsenwerving van een groot project. Het gaat om een groot bedrag wat je binnen moet halen. Je hebt recent twee tegenvallers gehad. De deadline is volgende week vrijdag. Het spant erom of je het gaat redden. Jij denkt:

  • ''Oh mijn god, als ik niet lever word ik ontslagen. Dit is gigantisch. Als ik de boel niet rechttrek vertrouwt niemand me meer. Ik krijg nooit meer een project en mijn baas gaat me waardeloos vinden. Ik moet dit allemaal zelf gaan oplossen want dit mag echt niet gebeuren.''


Tip

Om dit type druk te verminderen, kun je jezelf de vraag stellen: ''Helpt deze gedachte mij? Draagt het bij om vindingrijk te zijn, of is het alleen maar belemmerend? Hoe kan ik iets anders denken, zodat ik me kalm voel en mijn werk kan blijven doen?''


Welk type druk voel jij op dit moment?

Neem een situatie op werk in gedachten waar jij nu druk ervaart. Ga eens na: is het realistisch of onrealistisch? Welke gedachten helpen jou om het gevoel van druk te verminderen?


Een frisse blik om jou vooruit te helpen

Als je het lastig vindt om die druk op jezelf te verminderen, dan is dat begrijpelijk. Het is soms best ingewikkeld uit je eigen gedachten te stappen. Je hoofd draait overuren in dezelfde cirkels. Ik kan je daarbij helpen, en je inzicht geven in wat wel voor je werkt. Als je dat wat lijkt, boek dan een gratis sessie met mij.


https://www.coachmarlien.com/general-8

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page