top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Je hebt meer spanning dan je door hebt

Gisteren ging ik naar de sportschool van mijn roeiclub om te trainen. Ik had een van de clubleden gevraagd of hij even mee wilde kijken, want ik wist niet zeker of mijn houding op de roeimachine wel goed was. Tijdens het roeien voelde ik spanning opkomen in mijn bovenrug. Ik heb dat vaker tijdens roeien. Dus ik wilde dat fiksen, er vanaf. Het is irritant. En als ik er mee door blijf roeien moet ik weer naar de fysio enzo, boel gezeik. Dus ik proberen te relaxen. Even met m'n schouders schudden. En focussen op een goede slag. Schouders laag, torso kaarsrecht. De spanning ging niet weg. Ik vroeg de coach: 'Ik heb rugpijn, hoe kan ik dat nu voorkomen?' En hij zei: 'Ja, ik zie dat je schouderspieren gespannen zijn.' En ik dacht: 'Maar wacht even. Ik probeer nu net knetterhard die schouders te ontspannen. Hoezo heb ik daar spanning? Da's net wat ik niet wil!' Ik stopte dus veel meer spanning in mijn schouders dan dat ik zelf doorhad. Maar ik vond het zo logisch om te focussen op die perfecte slag om dat op te lossen. Want als je die perfecte slag doet, dan zou je dat niet moeten voelen! De coach zei: 'Focus op de kracht in je voeten en benen. Trek niet aan je armen, maar laat je armen vanzelf naar jou toekomen.' Ik stopte met focussen op de perfecte slag. Ik dacht: 'Ik ga gewoon even helemaal geen aandacht meer aan mijn rug en schouders geven.' Ik bracht mijn aandacht naar mijn benen. En liet mijn armen gewoon rustig naar me toe komen. Geen enkele druk. Geen enkele vorm van mijn best doen voor de beste schouder positie. En dat maakte toch even een verschil. Zoveel relaxer! En ik voelde de pijn wegzakken. Als je focust op de perfecte oplossing om je spanning weg te werken, neemt die alleen maar toe. En dan heb je dus meer spanning bij je dan je doorhebt. En dat bouwt op naar meer pijn. Was weer even een klein remindertje gisteren, zal ik maar zeggen. Het enige wat je soms nodig hebt is een coach die aangeeft dat je gespannen bent. Die terugkoppelt wat je doet. En die je de weg wijst naar een manier voor duurzame kracht, die veel relaxter voelt.


Als je je gespannen voelt maar je weet niet hoe je het moet oplossen, dan kan ik je helpen. Neem contact op en laten we een gesprek plannen! Klik hier: https://www.coachmarlien.com/general-8


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page