top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

In zes stappen naar een baan die bij je past

Vier jaar geleden zat ik niet op mijn plek in mijn baan.

Ik werkte als consultant in de publieke sector. Maar ik merkte dat het niet mijn match was. Ik nam zes stappen die me uiteindelijk een baan opleverde die super goed bij me paste. Hier zijn ze:


Stap 1. Ik merkte op wat ik wel leuk vond

Er waren elementen die ik echt cool vond. Momenten dat ik in de flow zat, hoe klein ze ook waren. Dat was voor mij als er groepsfacilitatie in een project zat. Vond ik vet leuk, beetje voor zo'n groep babbelen. Mijn vraag was: ''Hoe kan ik meer momenten van dit creeren?''


Stap 2. Ik vroeg collega's om advies.

Ik wist dat bepaalde collega's vaker dat type projecten hadden gedaan. Ik vroeg een halfuur van hun tijd. Ik vroeg hen: ''Hoe kwam jij aan die projecten? Wat is jouw advies voor mij?''

Stap 3. Ik deelde mijn ambities met mijn manager.

Ieder jaar had ik een ontwikkelgesprek. Ik deelde daar: ''Ik wil dat 70% van mijn tijd uit deze type projecten bestaat.'' En ik vertelde welke projecten, of onderdelen, ik leuk vond. Dat was ook het moment dat mijn manager zei: ''Oef, da's misschien wat optimistisch. Dat red je denk ik niet gezien onze core business.'' Nou, daar had ik mijn antwoord.


En even een side note: Ik deelde nog nergens dat ik overwoog te stoppen met de baan. Ik was gewoon aan het uitvinden wat ik uberhaupt wilde. En aan het kijken of dat dan paste met de koers van het bedrijf. Die gesprekken gaven super veel duidelijkheid. Gewoon delen wat je bezig houdt, en wat je wilt is al verschrikkelijk waardevol.

Stap 4. Ik luisterde naar mijn vriend (ja, hij had gelijk, verdorie).

Na dat gesprek met mijn manager wist ik het niet zo goed. Okay, dit was het niet, maar wat dan wel? Ik had nog geen helder alternatief. Ik dacht er veel over na. Maar ik had geen antwoord. Mijn vriend zei op een dag: ''Maar als je de baan niet meer leuk vindt, waarom stop je dan niet gewoon?'' Briljant advies.

Stap 5. Ik waagde de sprong.

Ik zei mijn baan op zonder een nieuwe te hebben. Ik wist dat het goed zou komen. Ik wilde gewoon ruimte om uit te zoeken wat ik echt wilde. Dat moment, man, ik kan dat gevoel nog steeds oproepen. Het voelde zo krachtig om te zeggen: ''Ik stop. Ik dien mijn ontslag in. Dit is niet voor mij.'' Woooow, de realisatie dat ik leiderschap kon nemen over de situatie was echt zo cool. Ik stapte opgelucht en met een bak energie de deur uit.


Stap 6. Ik regelde kopjes koffie.

Ik had een vaag idee wat ik ongeveer dan wel zou willen. Ik ging eens rondvragen aan mensen: ''Ken jij iemand die in dit veld werkt?'' Ik belde ze op en vroeg 30 minuten van hun tijd. Ik vroeg naar wat zij deden. En naar hun organisatie. En mensen wilden helpen! Echt fantastisch. En zo kwam ik ook uit bij het trainingsbureau waar ik een baan vond. Die baan paste echt heel goed bij mij en daar heb ik met vet veel plezier gewerkt.


Nu een vraag aan jou. Welke stap wil jij nemen die jou verder gaat helpen in jouw loopbaan?
Oh nog even een tweede side note: klinkt nu alsof ik vooraf al een schitterend masterplan had met zes stappen. Was niet zo. Nu ik terugkijk, is het samen te vatten in zes dingen die ik deed. Maar ik ben gewoon begonnen met praten en dat bracht me uiteindelijk bij een toffe baan!

Nog even dit: Unstuck your career

Wil jij hier verder mee aan de slag, omdat je wat vastzit? Kijk dan eens of mijn Summer Bootcamp wat voor je is. Het heet 'How to unstuck your career' en het zijn drie korte webinars met tips. Lees hier meer: www.coachmarlien.com/webinar

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page