top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Ik voel me schuldig. En ik doe het toch.

Ik voelde me schuldig dat mijn broertje de afwas stond te doen.

Mijn broertje en zijn vriendin waren op bezoek in Londen deze week. Ze logeerden bij ons. Ze vertrokken vanmorgen, en er stond nog afwas op het aanrecht. Ze boden aan af te wassen. Ik moest werken. Dus zij wasten af en ik zat aan de keukentafel te werken. En ik voelde me schuldig.

Ik voel me vaker schuldig als iemand iets aardigs doet.

Ik dacht: ''Nou, had ik dit niet zelf moeten doen? Weten ze het wel zeker? Is het niet aso dat ik hier zit te werken en zij ruimen de boel op?'' Ik heb dat vaker als iemand iets liefs voor me doet. Mijn vriend die al een tijd de huur betaald terwijl ik mijn business opzet. Mijn beste vriendin die een halfuur naar een rant wil luisteren. Ik voel me altijd teveel dan. Alsof ik de ander iets kost, en ik zelf niets breng.


Ik luisterde niet naar het schuldgevoel. Ik accepteerde hun aanbod.

Ik wilde werken. Dat was belangrijker voor mij dan de afwas. Bovendien, ze boden het aan. Superlief. En ik wilde het graag accepteren. Want ik heb dit geleerd inmiddels. Als ik nooit iets aardigs accepteer, heb ik nooit rust. Dan ben ik altijd hard aan het werk. Al mijn tijd, energie en aandacht naar anderen. Of naar werk dat gedaan moet worden. Altijd bezig met zelf dingen perfect maken. En er is altijd wel iets te fiksen, dus dan loop ik de benen uit m'n lijf. En nooit rust: dat kost me teveel energie.

Als ik nooit iets aardigs accepteer van een ander, heb ik nooit rust.

Wil jij een keuze voelen in plaats van altijd maar hard werken? Hier zijn een paar tips.

Ik ben niet perfect. Soms luister ik naar dat schuldgevoel voordat ik het doorheb. Zit er diep in. Maar, ik heb wat tips om dit in toekomstige situaties te voorkomen die ik met je wil delen.

  • Spot je schuldgevoel. Ik merk het vaak aan een soort onrust. En een stemmetje in mijn hoofd: ''Hmmm eigenlijk wil ik niet maar het moet wel.'' Merk op dat je het schuldgevoel voelt. Herkennen is stap 1, want dan kun je daarna bepalen wat je ermee wilt.

  • Vraag jezelf af: wat wil ik echt? Als ik vanuit schuldgevoel iets doe dan vergeet ik vaak mezelf. Dus vraag jezelf: wat verlang ik op dit moment? Wat wil ik graag? Wil ik dit zelf echt, of is het plichtsgevoel?

  • Experimenteer. Wat als jij een keertje kiest voor wat je zelf wilt? Doodeng natuurlijk! Want jij bent waarschijnlijk bang dat niemand je meer mag. Maar mijn tip is: probeer het een keertje uit.

  • Accepteer je schuldgevoel. En oh yeah. Als jij doet wat jij zelf wilt, dan zul jij je schuldig voelen. Dat garandeer ik je. Maar accepteer dat gevoel. Want weet je, als je gaat wachten tot dit comfortabel voor jou voelt, dan kun je echt wachten tot je 85 bent en in een bejaardetehuis zit. Gaat niet vanzelf gebeuren.

Het goede nieuws is dat dit schuldgevoel tijdelijk is. In het moment zelf voelt het klote. Maar dan vervaagt het. Dus stap eens over die drempel heen en kijk dan wat er gebeurt!


Voel jij je vaak machteloos in situaties zoals dit? Voel jij je vaak geleefd, alsof je werk en anderen jouw tijd bepalen? Coaching helpt daarbij. Wat coaching oplevert is dat jij zelfvertrouwen voelt om te kiezen hoe jij je tijd besteedt. Ontdek meer hier.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page