top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Hoe maak jij je huis schoon?


Ik maak niet zo heel vaak mijn huis schoon, als ik heel eerlijk ben. Niet zo mijn favoriete bezigheid zal ik maar zeggen. Maar als ik eenmaal ga, jemig, berg je dan maar. Dan ram ik echt als een razende wervelwind door alle ruimtes (nu wonen we in Londen niet bepaald ontzettend groot, en da's een understatement. Als ik me drie keer omdraai heb ik het hele huis gehad. Maar ja, het moet wel gebeuren he).Het begint dan vaak met een beslissing dat ik een deel van het huis echt een keer moet schoonmaken. Bijvoorbeeld, de badkamer. Het is dan ergens 9 uur in de avond, ik heb dat dan al lang genoeg uitgesteld, en ik wil dat het niet te lang duurt. Ik wil er gewoon efficient doorheen, afmaken, en slapen.

Maar. Als ik daar begin, dan denk ik ook aan de keuken. En aan de slaapkamer waar een keer weer een stofzuiger doorheen moet. En dan kan ik het ook niet laten om dat rommelhoekje met post wat al drie maanden opgestapeld ligt, weg te werken. Dan wordt ik dus echt een razende wervelwind. Elke hoek van iedere kamer MOET schoon worden. En ook al wonen we klein, dan voelt dat toch ineens als veel hoeken. En voordat ik het weet is het 2 uur 's nachts, en ben ik bekaf. En ohja, ik wilde op tijd gaan slapen want ik had werk de volgende dag.

Maar. Wat als ik gewoon zou stoppen na die badkamer. Dan is mijn brein constant aan het zeuren over de rest. En die helpt me dan ook even fijntjes herinneren dat ik dat ook al heel veel eerder had moeten doen. Dan lig ik in bed rondjes te draaien terwijl ik aan al die rommelige dingen in huis denk. Voelt super onrustig. En dan is die brandschone badkamer allang weer vergeten.

Hoe ik schoonmaak is vergelijkbaar hoe ik mijn werk aanpakte. Grondig. Als ik het niet 100% deed, dan voelde het waardeloos. En ik voelde me vaak schuldig over wat ik nog meer had moeten doen. En beter. En sneller.

Soms is even doorzetten en de boel afmaken best wel fijn. Als ik de volgende dag kan uitslapen; dan kan ik best beslissen om door te knallen. Maar als ik afspraken heb de volgende dag, dan wil ik dat eigenlijk helemaal niet. Dan ben ik te moe de dag erna. Dan wordt het dus iets wat ik eigenlijk niet wil. Maar toch doe.


Als ik dus altijd luister naar die stem die me verteld dat er nog zooooooveel te doen is, dan sloop ik mezelf. Dus. De uitdaging is om die badkamer schoon te maken, en daar te stoppen. Even rond te kijken en ervan te genieten dat dit nu eindelijk schoon is. En dan lekker pitten.

Betekent wel dat ik die smoezelige keuken gewoon die smoezelige keuken moet laten. En dat ik die stapel post gewoon lekker moet laten liggen. En dan maar even moet dealen met het schuldgevoel dat opkomt. Even ademhalen. En lekker gaan slapen. Morgen weer een dag.


Zo probeer ik naast het schoonmaken dit ook vaker te doen met taken op werk. Niet alleen maar bezig zijn met wat er meer, sneller en beter moet. Maar regelmatig taken af te maken, en te vieren dat ze af zijn. Dan even rust pakken, en morgen weer een dag voor nieuwe to do's.


Hoe maak jij je huis schoon? Zie jij ook een parallel met hoe jij werk aanpakt?


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page