top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Hoe kan ik adviseren als een expert, terwijl ik nog geen expert ben?

Jouw baan vereist een bepaald niveau van expertise. Je bent bijvoorbeeld een externe of interne adviseur. Je bent alleen vrij nieuw in je rol, dus je hebt niet alle kennis die jouw senior collega's wel hebben. Dat geeft je een gevoel van druk. Je voelt je gespannen in meetings. ''Zou ik niet al meer moeten weten? Wat als een klant iets vraagt, en ik weet het niet? Kom ik dan niet dom over? Hoe kan ik advies geven als een expert, terwijl ik nog niet alle expertise heb?''


Wat is de oplossing voor het adviseren als een expert, terwijl je nog niet alle kennis in huis hebt?

Misschien verwacht je hier tips hoe je in korte tijd jouw expertise kan vergroten. Alleen, ''krijg zo snel mogelijk zoveel mogelijk expertise'', is niet de oplossing. Het punt is, stiekem wil je graag die collega zijn die al 15 jaar ervaring heeft. Die daar met rust en zelfvertrouwen de boel staat toe te lichten. Maar daar ben je nog niet, als startende young professional.


En: dat is helemaal okay!


Je hoeft helemaal niet van jezelf te verwachten dat je deze kennis al hebt. Sterker nog, als je dat doet, vergroot je alleen maar de druk op jezelf. En daarmee je onzekerheid.

Wat je wel bent, is een beginnende expert. Je hebt nu al waarde. Als je daarin gaat geloven, zul je veel meer rust en zelfvertrouwen ervaren. En het goede nieuws is: dat is een gevoel dat nu al binnen handbereik is.


Dus: wat helpt dan om je meer relaxed en zelfverzekerd te voelen?

Wordt je eens bewust van jouw eigen gedachten. Wat verwacht jij van jezelf? Denk je bijvoorbeeld dingen als:

  • ‘’Ik moet alles weten over dit onderwerp.’’

  • ‘’Ik voeg alleen waarde toe als dit advies helemaal compleet en grondig is.’’

  • ‘’Ik kom heel dom over als ik het antwoord nu niet weet.’’

Deze gedachten zorgen voor druk en spanning, die vaak onnodig is.


Oefen vervolgens met gedachten die jouw helpen.

Bijvoorbeeld:

  • ‘’Ik weet wat ik weet. En ik doe mijn best met de kennis die ik nu heb. En dat is opzich al een goede prestatie.’’

  • ‘’Mijn werk is nu al van waarde. De vragen die ik stel, de opmerkingen die ik maak, die voegen iets toe.’’

  • ‘’Ik ben trots op mijzelf dat ik bijdraag aan projecten en in vergaderingen.''

Je expertise en inhoud groeit vanzelf. Met de jaren ga je merken dat je je op dat vlak vanzelf zelfverzekerder gaat voelen. De kunst is, hoe je in die tussentijd, rust en zelfvertrouwen kan ervaren. Onze eigen gedachten en mindset zijn daar de sleutel voor.


Merk je verschil als je oefent met deze gedachten? Ik ben benieuwd wat het jou oplevert! Laat het me weten in de comments.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page