top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Hoe je stopt met pleasen: 5 tips.

Herken jij dit?

Je hebt een planning voor je dag gemaakt. Je wilt bepaalde dingen af hebben. Maar dan:

  • Komt je collega met een spoedje. Jij zegt 'ja.' Weer een to-do erbij. Maar eigenlijk wilde je het niet echt. Bovendien: past ook niet in jouw schema.

  • Belt je moeder. Jij hebt eigenlijk geen tijd. Je neemt toch op. Het gesprek duurt langer dan je wilt. (Je gelooft het ook wel een keer, wat de overbuurvrouw nu weer heeft gezegd. Maar je blijft luisteren).

  • Komt je vriend/vriendin vroeg thuis. Die wil gelijk even kwijt hoe zijn/haar dag was. Jij stopt met werken en luistert. Nou, heel verhaal. Ondertussen denk jij alleen maar aan die to-do die je af wilt hebben.


Je zegt 'ja' tegen bijna alles wat op je pad komt, omdat jij niemand wilt teleurstellen.

Nou ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik die afleidingen volg, dan word ik echt knettergek. Ik ben niet echt aanwezig in het gesprek met die persoon. En ik ben ongelofelijk boos op mezelf dat ik mijn taken niet af heb. Dan voel ik me super gefrustreerd. Echt een lose-lose situatie. Dat is waarom ik nu dingen meer op mijn eigen voorwaarden doe.

Hoe doe je dan dingen meer op je eigen voorwaarden? Hier zijn 5 tips:

  1. De eerste is een vraag. Wat zou het jou brengen als jij af hebt wat je wilt aan het einde van de dag? Zonder afleiding en mensen die jouw tijd claimen?

  2. Nog een vraag. Vraag jezelf af: ‘’Wat wil ik nu eigenlijk echt vandaag?’’ Doe dit drie keer per dag.

  3. Denk vooruit. Wat is jouw ideale dag? En wat als een verzoek binnen komt die dat kan verstoren. Wat ga jij doen?

  4. Spreek uit wat je wilt. Bijvoorbeeld: ''Luister mam, ik wil graag bijpraten. Ik heb nu geen tijd, ik wil werk afmaken. Kan ik je vanavond om 8 uur terugbellen?''

  5. Ga. Dit. Doen. Jij pleased nog veel omdat je aanneemt dat mensen teleurgesteld gaan zijn als je dat niet doet. Dat ze jou niet meer leuk vinden. Dat zijn aannames in jouw eigen hoofd. En ja, dat voelt misschien even spannend. Maar ga maar eens uitproberen. Je zult verbaasd zijn hoe relaxed mensen op je reageren!


Nu is het jouw beurt. Welke stap ga jij uitproberen?

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page