top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Hoe je kunt stoppen met malen en starten met beslissen

Ik heb de neiging om te over-analyseren.

Vooral als ik moe ben. Of als ik een belangrijke beslissing moet maken. Man, dan voel ik me echt een hamster die iedere keer hetzelfde rad rond rent. Dan sta ik 's ochtends op. Ben ik al aan het nadenken over de situatie. Dan blijft dat de hele dag in mijn achterhoofd hangen. En gaat het zoiets als: 'Zou ik niet moeten...? Maar zou ik niet eigenlijk....? Ik weet het niet. Wat zal ik eens doen? Hmmm. Lastig. Voordeel dit en nadeel dat.' Dan ga ik slapen. Ben ik nog geen steek verder. En de volgende dag ga ik dezelfde riedel vrolijk weer langs.

Snap out of it

En er is natuurlijk niets mis met je gedachten verzamelen om een besluit te maken. Maar ik merk verschil tussen mijn 'maal' modus en een 'constructief nadenken' modus. Want dat over-analyseren brengt me niet zoveel. Het kost me tijd. Het kost me motivatie. Het beinvloed mijn humeur. Psycholoog Albert Sonnevelt zegt dat open eindjes de meeste energie kosten. En dat er niets zoveel opluchting geeft als een genomen besluit! Dat herken ik heel erg. Dus als ik merk dat ik aan het malen ben zeg ik tegen mezelf: 'Snap out of it!'


Boomerang

Okay, dan ben ik eruit gesnapt, en dan? (Trouwens, dat klinkt nu heel makkelijk, maar kost me vaak wel even tijd hoor. Ik ben vaak al even een tijdje aan het malen voordat ik het echt doorheb. Maar ik word er wel sneller in het herkennen dan vroeger). Ik weet inmiddels dat negeren van de situatie niet helpt. Geloof me, heb ik geprobeerd. Gewoon ontkennen dat het probleem bestaat. Wegdrukken. Doorknallen. 'Snap out of it' en dan nooit meer over nadenken. Alleen, dat werkt dus niet. Iedere keer komt het onderwerp plus het vervelende gevoel dan gewoon weer als een boomerang terug. F*ck. Wat werkt dan wel?


Constructieve denktijd

Er zit blijkbaar iets dwars. Je komt ergens niet uit. Iets voelt als een lastige situatie. Je blijft maar malen. Dan is het nu tijd om dat probleem serieus te nemen. En te onderzoeken: wat is hier nu echt aan de hand?

  • Accepteer dat je een probleem hebt. Misschien denk je wel dit: 'Waarom vind ik dit nu zo lastig, ik weet rationeel toch gewoon wat ik moet doen, wat irritant, wat ben ik toch een loser?' Ik merk dat het helpt als ik accepteer dat ik het even lastig heb. Dat ik worstel met een beslissing. Dat ik even vastzit. Dat dat okay is. Dat heeft iedereen wel eens! Zodra ik dat echt onder ogen zie, stopt het wegdrukken. En dan heb ik ruimte om te kijken wat er nu gaande is.

  • Neem tijd. Maar echt, neem tijd. Tijd om met jezelf door te brengen. Pak een stoel. Ga zitten. Bijvoorbeeld 30 minuten om echt even op je situatie te reflecteren.

  • Doe een braindump. Dat betekent dat je alles in je opschrijft wat in je opkomt. Zonder te analyseren. Zonder op te lossen. Gewoon alle warrige gedachten door elkaar. Schrijf alles vlot achter elkaar op zonder pauze. Dat geeft vaak opluchting en nieuwe inzichten.

  • Laat emotie toe. Als ik ergens niet uitkom zit er vaak ook emotie onder. Ik ben ergens bang voor. Of ik voel me ergens verdrietig over. Ik probeer te voelen wat er nu eigenlijk echt aan de hand is. Want als ik daar bij kan, voel ik vaak ook opluchting. ''Ahh! Dat is het!'' Beetje zoals een baby waar een boertje dwarszit. Als die eruit is, is het huilen weer over. Als ik door mijn emotie heenga, kan ik daarna weer ademhalen. En dan zie ik weer helder, en kom ik tot een beslissing.

 

Als coach help ik young professionals die vast zitten. Met hen doe ik oefeningen in de sessies die helpen om besluiten te maken. Ik pas die oefeningen toe op mezelf als ik ze nodig heb. Dan vraag ik me af: 'Hmmm, wat zou ik nu een coachklant adviseren?' En dan ga ik daarmee aan de slag. Deze tools heb ik ook weer geleerd van andere coaches. Die op zak hebben vind ik zo verschrikkelijk behulpzaam.


Wellicht heb jij nu op dit moment in je leven een situatie waar je niet helemaal uitkomt. En de realiteit is dan dat het lezen van een blog waarschijnlijk niet voldoende is. En dat is logisch, want het blijft toch ook wel theoretisch zo. Het hielp mij om verschillende oefeningen live met coaches te doen. Pas toen kon ik ze ook echt meenemen voor de rest van mijn leven. Mocht je daar wat hulp bij willen, dan kan dat. Ik help je met alle plezier aan tools die jou helpen om beslissingen te maken die jou passen. Een verkennend gesprek boeken kun je hier:

.9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page