top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Hoe je het gevoel van druk en stress op prestatie momenten kunt verlagen

Ken je dat gevoel van druk als je nieuwe dingen aan het leren bent? Bijvoorbeeld tijdens je baan als young professional, het leren van een nieuwe sport, of beginnen met dansles. Nieuwe situaties die een angst voor falen en stress veroorzaken.


Die gevoelens houden je scherp. Je gaat je best doen en er wat van maken. Maar het kan ook te overweldigend worden. En dan voel je jezelf stijf staan van de spanning en stress. Je denkt niet meer helder en je vindt het lastig beslissingen te nemen. Hoe ga je daarmee om?Voor mij was het halen van mijn rijbewijs zo’n voorbeeld. Dat triggerde een enorme druk om te presteren. Ik herinner me het moment dat ik terugfietste na mijn theoretische examen. Ik was gezakt. Voor de tweede keer. Ik was zo furieus en verdrietig tegelijk. Ik was WOEST op mezelf. Ik was 25 verdorie! Ik moest zo’n achterlijk examen toch wel kunnen halen!


En dat praktijkexamen was ook niet echt een feest. En als iemand me dan ook nog eens op de vingers kijkt, zoals een niet al te vrolijke examinator, wordt het helemaal erg. Ik stond stijf van de stress.


Ik had dit met alle nieuwe dingen die ik leerde eigenlijk. Een nieuwe baan. Leren om te roeien. Ik vertelde mezelf dat ik een loser was als ik het niet gelijk bij de eerste poging perfect kon. En dat gedachteproces ging een soort onbewust. Ik vond gewoon dat ik het moest kunnen!

Die druk en stress helpt niet in het moment. Ik ga in de freeze stand: ik word er gespannen van in plaats dat ik rustig kan nadenken en beslissingen neem.


De allereerste stap om hier wat anders mee om te gaan, is de bewustwording van je gedachten. Vaak lijkt in ons eigen hoofd de gebeurtenis zelf de aanleiding voor de stress. Ik heb een rijexamen, dus ik voel spanning. Ik heb mijn roei examen, dus ik voel stress. Maar daartussen zitten onze gedachten, en die maken hoe we ons voelen.


Neem eens een moment om je een situatie te herinneren waarin je die druk om te presteren voelde. Dat kan zich uiten in spanning, stress, een vol en druk hoofd hebben, gespannen schouders, enzovoorts.


Schrijf eens op wat jij voelde in dat moment.


En schrijf eens op wat jij, onbewust of bewust, allemaal dacht. Welke gedachten lagen ten grondslag aan jouw handelen?


Als je deze nu op een rij hebt. Kijk er dan eens naar. En stel jezelf de vraag:


Hoe realistisch is dit om van jezelf te verwachten?

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page