top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Het dilemma tussen tijd en kwaliteit

Deze week was ik aan het worstelen tussen iets heel goed voorbereiden, en de tijd die dat kost. Gisteren had ik een examen voor een cursus in Executive Coaching. Ik moest een presentatie voorbereiden, een reflectief essay, en coaching skills demonstreren. Ik heb er heel wat uurtjes ingestopt om voor te bereiden. In de tussentijd voelde ik stress over wat ik nog meer wilde doen. Ik wilde dat examen natuurlijk gewoon knettergoed doen. Maar ik wilde ook: een nieuwsbrief uitsturen (wilde ik woensdag al doen), posten op social media, en netwerkgesprekken voeren. Breng nog een extra elementje in de mix: doekoes. Als ik alleen op dat assessment focus, dan verdien ik natuurlijk geen stuiver in mijn business! Het dilemma is: hoe verdeel je nu je aandacht tussen kwaliteit, tijd en geld? Wat ik deze week heb ervaren is de duivelsdriehoek (komt uit project management).


Ik voelde me verantwoordelijk om alle elementen perfect te combineren. Had ik helemaal in mijn vorige banen. Ik wilde mijn werk op de meest briljante kwaliteit afleveren. Ik vond dat me dat niet zoveel tijd mocht kosten. En; ik wilde natuurlijk wel binnen het budget blijven dat in de offerte was bepaald. Deze driehoek heet niet voor niets een dilemma. Kijk, in een perfecte Disney wereld combineren we dit natuurlijk allemaal lekker met elkaar. Maar. Spoileralert. Dit is vaak niet haalbaar. Weinig geld voor iets? Gaat de kwaliteit beinvloeden. Wil je topkwaliteit? Gaat je tijd kosten. Ik leerde: ik hoef helemaal niet degene te zijn met de magische oplossing. Ik hoef me helemaal niet schuldig te voelen als me dit niet goed lukt. Iedereen heeft dit dilemma! Het is gewoon het leven! Wat wel helpt is: bepaal een scope. Deze week koos ik kwaliteit. Was ook echt de moeite waard hoor moet ik zeggen, dat examen ging echt supergoed. En ik kon zelfs hier en daar nog wat andere taakjes inpassen, in de week. Dus ik ben best wel trots! Tegelijk bleven die andere acties, waar ik niet aan toekwam, toch knagen.

Mijn take-away voor een volgende keer: kies nog duidelijker vooraf.

  • Wil ik topkwaliteit voor mijn examen? Cool, doen we dat. De andere dingen komen volgende week (dus zet ze dan ook niet op je Trello-lijst voor nu). Laat het gaan.

  • Wil ik echt graag andere business taken doen deze week? Perfect, wordt het dat. Maar dan ga je wat minder uren stoppen in je examen.

Resultaat; rust en focus. Wat wordt jouw scope voor volgende week?
4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page