top of page
Zoeken
  • marlienligtenberg

Heb jij voornemens of neem je besluiten?

Gelukkig Nieuwjaar!

Ik hoop dat je het jaar knallend bent gestart. Ik heb doelen gesteld voor dit jaar en dat zijn geen voornemens. Dat zijn beslissingen.

Voornemens zijn nutteloos

Dat is een vage intentie zonder plan. Kun je makkelijk zeggen met een champi op Oudejaarsavond. ''Ik wil meer sporten! Vaker m'n moeder bellen! Die ene hobby oppakken!'' Tuurlijk, willen we allemaal.


Het gaat lukken als je besluit.

Een in beton gegoten besluit. On-onderhandelbaar. Voor mij lukt dat alleen als ik tijd neem om een plan te maken. Bijvoorbeeld. Ik wil gezonder eten. Sporten gaat heel goed (ik roei 4 keer per week, ik heb daar nu super goede structuur in. Ben ik echt knetter trots op). Maar ik wil gezonder eten. Dat is een besluit. Hoe ik dat doe:

  • Waarom wil ik dit? Ik koppel het aan mijn motivatie. Waarom wil ik gezonder eten? Wie wil ik zijn? Hoe voel ik me als het lukt?

  • Analyse: wat gaat er nu goed? En wanneer gaat het fout? Welke momenten ga ik voor ongezond en fast food en waardoor komt dat?

  • Een plan maken: goed, wat kan ik dan vervolgens doen om dit te voorkomen? Wat heb ik nodig? Wie heb ik nodig?

  • Wat is een risico? Tuurlijk, topplan zo, op papier. Maar ik ga natuurlijk slechte dagen hebben (emotioneel, geen zin om te koken, geen tijd om te koken, bijna ongesteld, cravings, ''ik heb het vandaag toch verdiend,'' ect). Wat ga ik dan doen? Wat wordt mijn hulplijn? En hoe kan ik een beetje aardig voor mezelf zijn als dat gebeurd (ben tenslotte only human)?

  • Vieren! Vieren! Vieren! Voor mij werkt het als een jekko om te vieren wat goed gaat. En dan niet af en toe opschrijven in m'n dankbaarheidsboekie. Nee, een systeem voor vieren. Want potverdikkeme zeg, ik ben toch even lekker bezig als het lukt. Iedere dag dat ik gezond eet bewijst dat ik me aan mijn besluiten houd. Wooooow! Dat is geweldig! Dan ben ik dus al gewoon de persoon die ik wil zijn! Wat?! Vet cool! Vieren die hap.

(Yup, plan maken vraagt even wat tijd. Maar dit is voor mij het cruciale verschil tussen een voornemen en een besluit. Pak 10 minuten per vraag, verdeel over 5 dagen, done. Is 10 minuten minder op Insta scrollen, kun jij. Voor mij de enige manier om besluiten duurzaam te maken).

Ik denk dat we vaak besluiten vermijden omdat ze eng zijn.

Want als je echt, echt besluit is er natuurlijk een risico. Jezelf teleurstellen. En dat is zo'n ontzettend klote gevoel. Dus beginnen we er liever niet aan. Vertrouwen bouw je alleen door te starten. Beslissen, gaan. De enige manier om vertrouwen in jezelf op te bouwen is in kleine stappen bewijzen dat je het kunt!

Wat gaat het jou brengen als je op jezelf kunt vertrouwen dit jaar?

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page